Charakteristika vitamínu B6
Vitamín B6 je důležitý pro metabolismus, červené krvinky, imunitní a nerovový systém, konstrukci endogenních proteinů.
Optimální denní příjem vitamínu B6:
- ženy 1,2 mg
- muži 1,5 mg
Průměrná denní dávka vitamínu B6 (pyridoxinu) je obsažena v:
- 300 g banánů
- 240 g avokáda
- 110 g lososa
- 240 g hovězího masa
- 470 g žitného chleba
Příznaky nedostatku vitamínu B6
Únava, nespavost, nervozita mohou být příznakem oslabení nervového systému, které je zapříčiněno nedostatkem vitamínu B6. Nedostatečné množství pyridoxinu má vliv i na snížení imunity, což se může například projevit tvorbou vřídků (aft) v ústech.
Zdroje vitamínu B6
Vitamín B6 se nachází v mnoha potravinách, zejména pak v mase, celozrnných obilovinách, bramborech, různé zelenině, banánech a avokádu. Nicméně drobný nedostatek není ničím výjimečným, zejména v případě nadměrného příjmu stravy bohaté na proteiny, které zvyšují potřebu vitamínu B6. Jednoduchým řešením je pak doplnění každodenní stravy přípravky s obsahem vitamínu B6.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Hariadhi