Facebook Síť X Pinterest email tisk

Vitamín C (kyselina askorbová)

Napsal Bc. Jakub Vinš

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaDoplňky stravy a léky

VITAMÍN C (KYSELINA ASKORBOVÁ) je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Pokud jde o nachlazení, je doslova „módní“ sáhnout po vitamínu C, o němž je všeobecně známo, že podporuje imunitní systém. Neméně důležitý je však jeho účinek jako antioxidantu, vitamín C totiž stejně jako vitamíny A a E neutralizuje volné radikály, tedy toxiny v životním prostředí, které mohou poškodit buňky těla. Vitamín C se podílí na výrobě endogenního kolagenu a řídí výrobu L-karnitinu. To hraje důležitou roli pro vývoj zubů, dásní, svalů a kostí, stejně jako pro spalování tuků. Vzhledem k tomu, že vitamín C podporuje vstřebávání železa, má příznivý vliv i na obsah kyslíku v krvi.

Vitamín C (kyselina askorbová)

Obsah článku

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© André Korwarth

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Vitamíny pro zdravou pokožku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Cibulová mast
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.