Charakteristika vitamínu K
Vitamín K je důležitý pro syntézu enzymů, srážlivost krve, kostní formace. Optimální denní dávka pro ženy představuje 0,06 mg a pro muže 0,07 mg. Průměrná denní dávka vitamínu K je obsažena v:
- 25 g růžičkové kapusty
- 50 g telecích jater
- 220 g tvarohu
- 400 g hub
- 500 g jahod
Nedostatek vitamínu K způsobuje špatnou srážlivost krve (dlouhodobější krvácení rány), špatné hojení ran, křehkost kostí. Zdrojem vitamínu K jsou luštěniny, špenát, zelená zelenina, játra, vaječný žloutek, mléko, rajčata.
Příznaky nedostatku vitamínu K
Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.
Zdroje vitamínu K
Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Shadle