Účinky zázvoru
Čerstvý oddenek zázvoru obsahuje 1,5 až 3 % silice, která se skládá především ze směsi různých terpenů (seskviterpen zingiberen, bisabol, ar-curcumen a mono-terpeny cineol, citral, borneol, gingerol, fenylpropan shogaol a jiné), dále je přítomen alkaloid capsaicin (obsažený především v plodech pálivé papriky).
Pozitivní účinky zázvoru na náš organismus:
- posiluje imunitní systém
- je antibakteriální – léčí kašel, angínu a záněty průdušek
- rozpouští hleny
- aktivuje srdečně-cévní systém
- zahřívá tělo, zlepšuje krevní oběh
- zvyšuje produkci žluče
- zabraňuje srážení krve
- odbourává tuky a snižuje hladinu cholesterolu v krvi i játrech
- zvyšuje produkci žluče
- pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích (zlepšuje procesy trávení ve střevech a vyprazdňování)
- odstraňuje plynatost a nadýmání
- podporuje chuť k jídlu
- působí proti nevolnostem, jednak proti ranním nevolnostem v těhotenství, jednak proti cestovním nevolnostem (kinetózách)
- má protizánětlivé účinky
- snižuje horečku, bolest, otoky
- využívá se při léčbě impotence a problémech s prostatou
- zevně jej lze využít při bolestech zad a kloubů nebo do koupele k prokrvení organismu
Nežádoucí účinky zázvoru:
(hrozí obvykle teprve při užití dávky nad 5 gramů denně)
- může se objevit pálení žáhy, průjem či žaludeční potíže
- na kůži může způsobit podráždění
- diabetici musí konzumaci zázvoru konzultovat se svým lékařem, protože zázvor snižuje hladinu krevního cukru, a tak možná bude nutné upravit dávkování léků
- vysokých dávek se musí vyvarovat jedinci se srdečními chorobami
- neužívat, jestliže máte žaludeční vředy
Zázvor lze použít:
- čerstvý – nakrájený na kolečka nebo jemně nastrouhaný
- sušený – před použitím by se měl namočit
- nakládaný
- kandovaný
Účinky zázvoru v době laktace
Názory na roli a bezpečnost používání zázvoru v období těhotenství a kojení se liší, někdy je zázvor zakazován zcela, jindy se dovoluje jeho konzumace v přiměřených dávkách. V posledních letech se stal zázvor zvláště v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, protože pomáhá proti různým bolestem a zvláště proti ranním nevolnostem, zvracení a pocitu na zvracení v prvním trimestru. Pokud chcete užívat produkty se zázvorem v období těhotenství či kojení, určitě si vždy dobře pročtěte příbalový leták daného výrobku nebo se poraďte se svým gynekologem či dětským lékařem. Rozhodně nepřekračujte doporučovanou denní dávku, která představuje podle některých studií maximálně 4 gramy denně čerstvého zázvoru, nebo jen 1 gram zázvoru sušeného. Rovněž se nedoporučuje zázvor konzumovat dlouhodobě a pravidelně.
Znovu tedy zdůrazněme, že pokud chcete v období kojení využít léčivých účinků zázvoru (zřejmě proto, že jste nachlazená), raději se poraďte se svým lékařem nebo s pediatrem.
Recepty se zázvorem
Zázvor je bezpochyby skvělé koření, které je základním dochucovadlem v čínské i indické kuchyni. Používá se do sladkých i slaných pokrmů, ale i do piva nebo limonád. Ať už čerstvý, sušený, vařený nebo nakládaný, působí na lidské zdraví příznivě a má zcela nezaměnitelnou chuť. Protože si musíte dávat pozor na jeho množství v období těhotenství a kojení, vybírejte z níže uvedených receptů jen ty, kde je zázvoru opravdu malinko, nebo si dopřejte daného pokrmu či nápoje jen přiměřené množství. Určitě si denně nedopřávejte zázvorovou limonádu nebo čaj.
Recept na kandovaný zázvor
Suroviny:
- jeden až dva velké čerstvé kořeny zázvoru
- cukr moučka
- cukr krystal – bílý nebo třtinový
Postup:
Očištěný zázvor nakrájejte na kolečka a vařte půl hodiny v čisté vodě. Potom ho slijte (vývar můžete vypít jako čaj) a dejte znovu vařit cca na dvacet minut, nyní do vody s cukrem (krystalového cukru by mělo být váhově přibližně tolik jako zázvoru, ale nemusí být vůbec, nebo stačí jen 1 polévková lžíce). Zázvor pak už jen sceďte, obalte v moučkovém cukru a vysušte. Na závěr ještě obalte v krystalovém cukru.
Čaj ze zázvoru
Suroviny:
- dvě čajové lžičky čerstvého zázvoru
- kousek skořice
- dva hrnečky vody
Postup:
Zázvor a skořici povařte cca pět minut. Hotový vychlazený čaj pak můžete dochutit citronovou šťávou a medem.
Zázvorový sirup
Suroviny:
- 100 g čerstvého zázvoru
- 100 g bílého cukru
- 100 g hnědého cukru
- 0,7 litru vody
- lžička citronové šťávy
Postup:
Zázvor nakrájený na tenké plátky zalijte vodou, přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na 0,2 litru, trvá to asi hodinu. Nakonec přidejte citronovou šťávu, která sirup konzervuje, a nalijte do sterilizované lahvičky. Při podávání řeďte v poměru 1 díl sirupu na 5 dílů vody.
Zázvorová limonáda
Suroviny:
- 400 ml vody
- 2,5 polévkové lžíce medu
- 60 g čerstvého zázvoru
- čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
- kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami podle chuti (na dolití)
Postup:
Zázvor oloupejte a jednu část nastrouhejte na hrubším struhadle, tu druhou pak nakrájejte na tenké plátky. Všechen zázvor dejte do kastrůlku (i ty „vlásky“, které vám nešly nastrouhat) a zalijte jej 400 ml vroucí vody. Nechte louhovat cca 10 minut. Tekutinu poté slijte přes sítko, zázvor vyhoďte, výluh okyselte citronovou šťávou a dostatečně oslaďte, nejlépe domácím medem (nemáte-li rádi med, můžete použít třtinový cukr, případně i bílý cukr). Takto připravený koncentrát nechte vychladnout a poté jej skladujte v lednici (několik dní). Až budete chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijte studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Minerální voda limonádě dodá nejen příjemný říz a chuť, ale i důležité prvky, které tělo potřebuje. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky. Limonádu můžete servírovat s ledem a plátky citrusů (limetka, citron, pomeranč).
Polévka se zázvorem
Suroviny:
- 100 g ovsa
- cca 3 lžičky mořské soli (spíš dle chuti)
- 2 mrkve
- 5 cm kousek čerstvého zázvoru
- po 3 ks nového koření, černého pepře a bobkového listu
- 1 petržel
- 1/2 menšího celeru
- 1 cibule
- cca 10 růžičkových kapustiček
- trocha oleje
- zelená část pórku nebo nať řeřichy
Postup:
Propláchněte oves a na několik hodin ho namočte do dvou a půl litru vody. Ve stejné vodě ho pak povařte spolu se solí, 1 mrkví vcelku, polovinou zázvoru a kořením v plátýnku. Vařte do úplného změknutí, což trvá asi hodinu. Zbytek čerstvé zeleniny nakrájejte na kostičky a poduste na oleji. Dejte stranou jednu třetinu uvařeného ovsa, vyjměte zázvor a plátýnko s kořením. Obsah hrnce následně rozmixujte na hladký krém. Do tohoto krémového základu vložte zeleninu, přidejte zbytek ovsa a společně několik minutek povařte. Zbylý zázvor nastrouhejte. Nakonec vmíchejte pokrájenou zelenou nať a šťávu z nastrouhaného zázvoru podle chuti. Je-li polévka příliš zázvorová, zjemněte ji kouskem másla. Dochuťte solí a podávejte horké.
Marinovaný bůček se zázvorem
Suroviny:
- 1 kg vepřového bůčku (i s kůží)
- 5 rozpůlených paliček česneku
- 5 rozdrcených stroužků česneku
- asi 7 cm oloupaného a rozdrceného zázvoru
- dle chuti drcené chilli koření
- olej
- javorový sirup
- mořská sůl
Postup:
Všechny ingredience na marinádu smíchejte a pak vymíchejte dohladka. Vzniklou směsí potřete maso a nechte ho přikryté marinovat nejméně dvě hodiny (nejlépe přes noc). Před pečením maso obložte hlavičkami česneku a zvolna pečte zakryté 5 až 6 hodin v troubě předehřáté na 100 °C. Na posledních 20 minut maso odkryjte, aby se na něm utvořila zlatavá kůrčička.
Kuře se zázvorem a smetanou
Suroviny:
- kuřecí maso (množství dle počtu strávníků)
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 2 trojúhelníčky taveného sýra
- 200 ml 30% smetany
- olej
- pepř
- sůl
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete a na malém množství oleje orestujte. V kastrůlku si na malém množství oleje mírně osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidejte mrkev nakrájenou na drobné proužky, nechte opět osmahnout, pak přidejte orestované maso, posypte kari kořením a zázvorem, podlijte vodou a duste doměkka. Mezitím si nakrájejte na proužky červenou papriku. Jestliže je maso měkké, přidejte pokrájenou papriku a zároveň i sýry, když se rozpustí, nalijte také smetanu, dle chuti dosolte a nechte projít varem.
Losos se zázvorem
Suroviny:
- 2 plátky lososa
- kousek zázvoru (2 až 3 cm)
- 1 limetka
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup:
Plátky lososa omyjte a osušte. Lehce je osolte z obou stran, pokapejte citronovou šťávou a potřete marinádou. Tu připravíte z nastrouhaného zázvoru, oleje, sójové omáčky a prolisovaného česneku. Lososa nechte v chladu odpočinout minimálně jednu hodinu. Marinované plátky pak buď ugrilujte, nebo pečte při 180 °C asi 15 minut. Podávejte s brambory a se zeleninovým salátem.
Ananasové carpaccio se zázvorem
Suroviny:
- 1 čerstvý ananas
- 2 lžíce medu
- šťáva z limetky
- 2 lžíce cukru
- kousek strouhaného čerstvého zázvoru
Postup:
Ananas oloupejte, zbavte středu a nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty poté naskládejte na talíř. A připravte si medovo-limetkový sirup se zázvorem. V kastrolku smíchejte med, cukr, limetkovou šťávu a strouhaný zázvor a vše svařte na konzistenci hustšího sirupu. Ananasové carpaccio přelijte tímto sirupem, ozdobte lístky máty a do středu můžete dát trochu své oblíbené marmelády.
Zázvorové sušenky
Suroviny:
- 200 g másla
- 200 g hnědého cukru
- 1 vejce
- 100 g melasy
- 400 g hladké mouky
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 150 g kandovaného zázvoru
- 2 lžičky jedlé sody
- půl lžičky soli
- 1 lžička skořice
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů a poté utřete máslo s cukrem, melasou a vejcem. Mouku se solí a kořením vmíchejte do této máslové směsi a přidejte zázvor. Po vypracování těsta začněte tvořit kuličky a ty pokládejte rovnoměrně na suchý plech. Pečte zhruba dvacet minut.
Autor: © Mgr. Jana Válková
Foto: © Mgmoscatello