Co to je alergie na ořechy?
Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.
Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.
Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.
Projevy alergie
Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.
Jakým ořechům je třeba se vyhnout?
Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:
- mandle
- para ořechy
- kešu
- kaštan jedlý
- lískové ořechy
- makadamové ořechy
- pekanové ořechy
- piniové oříšky
- pistácie
- vlašské ořechy
Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:
- pečivo
- čokoládové bonbony
- sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
- obiloviny (müsli)
- celozrnné pečivo
- energetické tyčinky
- med
- omáčky
- saláty a zálivky
Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.
Příznaky alergie na ořechy
Alergická reakce na ořechy může být mírná, ale také velmi závažná. Symptomy často nastupují velice rychle, během jedné hodiny po styku s alergenem a někdy už během několika minut. Reakce, která se objeví déle než čtyři hodiny po kontaktu s alergenem, není pravděpodobně alergií na ořechy.
Příznaky mírné alergické reakce zahrnují následující:
- brnění rtů a úst;
- otok v obličeji;
- pocit nevolnosti;
- kopřivku;
- bolest žaludku, nevolnost;
- pocit tlaku v krku.
Příznaky závažné alergické reakce zahrnují následující:
- všechny výše uvedené příznaky;
- sípání nebo potíže s dýcháním, otok krku;
- rozšíření krevních cév, které mohou způsobit zarudnutí kůže, zrychlený tep, nízký krevní tlak, což může vést k mdlobám nebo kolapsu organismu.
U závažné reakce zvané anafylaxe je třeba rychlé ošetření, neboť u nemocného může dojít ke ztrátě vědomí. Je třeba zavolat záchrannou službu. Asi u jednoho ze tří lidí dojde po první alergické reakci ke druhé reakci, a to v rozmezí mezi jednou až osmi hodinami po té první. Z tohoto důvodu je důležité, aby pacient po první silné alergické reakci zůstal v nemocnici na pozorování.
Léčba alergie na ořechy
Vyhněte se ořechům a arašídům. Kontrolujte složky potravin. Vyhnout se ořechům vcelku je velice snadné. Daleko těžší je vyhnout se ořechům a arašídům obsaženým ve zpracovaných potravinách. Dávejte si pozor na sušenky, koláče, pečivo, zákusky, zmrzliny, snídaňové cereálie, cereální tyčinky, pomazánky, vegetariánská jídla, salátové dresinky a podobně. Pokud si dáváte jídlo, které jste sami nepřipravovali, vždy se zeptejte, zda neobsahuje ořechy či arašídy, případně jaké složky dané jídlo obsahuje, neboť jak jsme zmínili výše, ořechy mohou být skryty v surovinách použitých pro přípravu pokrmu.
Doporučení
Informujte rodinu a přátele, že jste alergičtí na ořechy a arašídy. Pokud je alergické vaše dítě, ujistěte se, že lidé, kteří o něj pečují, jsou informováni (školka, škola, příbuzní). Zároveň je důležité dávat pozor na to, že někteří lidé s alergií na ořechy mohou špatně reagovat i na některé luštěniny, jako je sója, fazole, hrášek, protože tyto potraviny obsahují podobné alergeny jako arašídy.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © S. Cruz